Roze themaweek in Hoofddorps woonzorgcentrum

Homoseksualiteit is geen probleem in woonzorgcentrum Floriande in Hoofddorp, dus ook niet in het restaurant waar de hele wijk welkom is. Het Huis van de Buurt.

Er wordt helemaal niet op de seksuele geaardheid van mensen gelet. Ouderen selecteren eerder op uitspraak (plat of geaffecteerd) en afkomst (rijk of arm). Dat bleek tijdens het filosofisch café dat deze week werd gehouden in het kader van de Grey Pride. Floriande heeft een heel roze programma voor ouderen gemaakt om aan te haken bij de Pride voor homoseksuelen, om aan te geven dat ze niet ’in de kast’ hoeven te gaan in een zorginstelling. Opvallend genoeg geeft geen van de bezoekers en bewoners aan homo te zijn. Dat doet Harald Veenstra wel. Hij is woensdagmiddag present voor een muzikaal programma met een roze thema. Gasten met rolstoelen en rollators worden opgehaald en van koffie en thee voorzien door vrijwilligers. Harald doet deze middag een liedje en een praatje over homoseksualiteit.

Liedjes
Het zijn vooral liedjes die de bezoekers herkennen, zoals ’Als ik twee keer met mijn fietsbel bel’ van Max van Praag. Ook zitten er liedjes bij waarin homo’s al voor hun homoseksualiteit uitkwamen, met pareltjes als ’de ene wil meloenen de ander een banaantje’. André van Duins coming out-liedje ’Recht uit het hart’ en ’Je hoeft me niet te zeggen hoe ik leven moet’ van Benny Neyman weerklinken. Plus veel songfestivalliedjes. ,,Want’’, zegt Veenstra, „iedereen denkt dat homo’s van het Songfestival houden, dat lesbo’s kort haar hebben en homo’s de hele dag met hun kont schudden. Ze denken ook dat homo’s altijd overdreven doen, omdat Albert Mol dat vroeger deed. Maar we zijn allemaal gewone mensen en de een hoeft helemaal niet op de ander te lijken.” Hij vertelt dat hij veertien was en Erik wel leuk vond en zich pas jaren later realiseerde dat hij eigenlijk verliefd was geweest. Veenstra vertelt tussen de liedjes door hoe hij uit de kast is gekomen en wisselt luchtige en zwaardere thema’s af.

Uit de kast
Als artiest moet hij aanvankelijk wel alles uit de kast halen om de zaal een beetje mee te krijgen, maar in de loop van het programma zingen er steeds meer mensen mee. Dominique Gerbracht en Mara van Limbeek, de initiatiefnemers van het programma in Floriande, hebben voor donderdag 14 uur de film Milk op het programma staan. Die gaat over Harvey Milk, de eerste verkozen politicus uit Californië die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en werd vermoord. Ook dan is iedereen welkom in het Huis van de Buurt in woonzorgcentrum Floriande: homo, hetero, jong en oud. „Want gelijkwaardigheid zal tijdens deze dagen het belangrijkste thema zijn, een thema dat iedereen aan zou moeten spreken”.

Bron: Haarlems Dagblad – Bart Boele

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *